Annonce

Annonce

En mose imellem træer

Miljøminister Lea Wermelin opfordrer landets kommuner til at give naturen en hånd for at mildne effekten af naturkrisen. Arkivfoto: Jakob Brandt

Skal din kommune være Danmarks vildeste?

Miljøminister Lea Wermelin kickstarter dyst om at blive Danmarks vildeste kommune.

Dansk natur har brug for mere plads. Derfor opfordrer Miljøminister Lea Wermelin (S) alle danske kommuner til at deltage i en konkurrence frem mod 2022, hvor det gælder om at finde de vildeste idéer til fordel for den vilde natur.

I efteråret fulgte mere end en halv million danskere med, da Hjørring kommune lod græsset gro og gav naturen mere plads i DR-serien ”Gi’ os naturen tilbage”. Nu er tiden kommet til at få alle danske kommuner med i kampen for en rigere natur og bedre biodiversitet.

Derfor har Miljøminister Lea Wermelin sendt et brev til landets 98 kommuner, hvor hun opfordrer dem til at være med i en konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune. 

"Vi står midt i en naturkrise. Biodiversiteten går tilbage over alt i verden, og herhjemme er tusindvis af dyre- og plantearter i fare for helt at forsvinde. Den gode nyhed er, at alle kan gøre en forskel for naturen. Da Hjørring kommune gav plads til mere vild natur i stedet for græsørkener i haver og rundkørsler, myldrede det frem med sommerfugle og bier. Så tænk, hvis vi får hele Danmark og alle kommuner med på den rejse. Lige fra den lokale skolegård til boligblokken, plejehjemmet og idrætspladsen," siger miljøministeren i en pressemeddelelse om konkurrencen.

Frank Erichsen og Morten DD Hansen er dommere

Frem til den 24. marts kan landets kommuner tilmelde sig konkurrencen, hvor der er lagt op til fri leg i bestræbelserne for at gøre sin kommune vildere. Indsatserne vil blive fulgt af dommerpanelet, der ud over miljøminister Lea Wermelin består af bonde og tv-vært Frank Erichsen og biolog Morten DD Hansen. 

I slutningen af 2022 kårer dommerpanelet den vildeste kommune. Det vil sige kommunen med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt baseret på bl.a. idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden til borgerne om den vilde naturs evner og egenskaber.

"Hjørring kommunes naturprojekt har vist, at vi sammen kan gøre en kolossal forskel, og derfor glæder jeg mig helt vildt til at komme rundt og se, hvad man kan drive det til i de enkelte kommuner. Vi har et fælles ansvar for at løfte naturens vilkår, og det her er en oplagt mulighed for at være med til at gøre en forskel, uanset om man er en gruppe eller bare sig selv," fortæller Frank Erichsen.

Fælles indsats gør en forskel

Biodiversiteten er i tilbagegang i hele verden. Arter uddør hurtigere end nogensinde før, og i sit brev til kommunerne lægger miljøministeren op til at stå sammen og i fællesskab give naturen en hjælpende hånd, så fremtidige generationer også kan få lov at opleve syngende fugle i træerne, flyvende insekter i haverne og kvækkende frøer ved søerne.

Lea Wermelin fremhæver naturprojektet i Hjørring Kommune som et godt eksempel på en tiltrængt håndsrækning til en presset natur. I den nordjyske kommune blev borgerne inddraget, informeret og motiveret, og kommunerne har efterfølgende konstateret en voldsom fremgang fra 2019 – 2020 i antallet af sommerfugle, bier og svirrefluer. Sommerfuglenes antal er næsten firedoblet, bierne er mere end fordoblet, og for svirrefluernes vedkommende ses en tidobling, oplyser Miljøministeriet.

Konkurrencen 'Danmarks vildeste kommune' er en del af Miljøministeriets kampagne 'Sammen om et Vildere Danmark', hvor målet er at få både kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur.

Flere artikler fra samme sektion

Coop 365 discount åbner sit bud på fremtidens bæredygtige butik

Biodiversitet og bæredygtighed er tænkt ind på mange niveauer i Coops nye discountbutik, som åbner fredag.

09-08-2022 2 minutter

Meny-kæden sætter ekstra fokus på økologi

Med en 20-siders tilbudsavis med økologiske varer ønsker Meny-kæden at vise, at man ikke behøver at besøge en discountbutik for at finde Ø-mærkede varer til priser, hvor alle kan være med.

09-08-2022 2 minutter Detailhandel

»Historisk« fald i salget af oksekød

Salget af kød - særligt oksekød - er faldet drastisk herhjemme. Også i udlandet er der sket et fald, efter at priserne er steget.

04-08-2022 2 minutter Forbrug,   Detailhandel